Tilbage


Hvordan vil det blive om nogle år?
Vi producerer alle de fødevarer, som vi selv og vores gæster og kursister kan spise. Og vi gør det i 100 % i overensstemmelse med naturen, så både vore planter, husdyr og os selv aldrig bliver syge. Så ingen maskiner - men megen håndkraft.

Vi har brug for forskellige husdyr, som hver har deres funktion i naturen, hvis vi vil undgå sygdomme. Da jeg i sin tid standsede som landmand, vågnede jeg de følgende 10 år hver nat med en voldsom følelse af svigt, fordi jeg ikke havde fodret dyrene. I vores projekt vil vi lave en ordning, så arbejdet og ansvaret går på skift.

Vi bygger også vore egne huse. Vi har nogle markstykker med piletræer, og hvert år fælder vi nogle, så vi får masser af tynde træstammer til tag-konstruktion. Så har vi en rugmark, hvor kernerne slås af - og negene bruges til stråtag. Og vi har en hampemark, hvor hampestængler kruses og blandes med kalk og vand og bliver til organisk beton til ydermure.

Der er en branddam, som også kan bruges som badesø. Fra bunden af søen går der en vandslange hen til husene til en lille brandstation, hvor der er brandsprøjte og slanger. Hvis der opstår ildebrand, kan vi slukke branden.

Så skal vi have køretøjer. En lille bus til at hente og bringe gæster. En kasse-bil til at hente genbrugsmaterialer: vinduer, døre, brædder, toiletsæder, borde, stole, senge, reoler. En stor bus (hvor én af os er uddannet og har tilladelse til at køre med mange mennesker), som kan hente og bringe nogle børnehavebørn, en skoleklasse, en gruppe pensionister fra et plejehjem, nogle fra offentlig eller privat virksomhed - alle der vil på udflugt og opleve oprindelig levende natur. Vi laver selv vores bio-brændsel. Både til køretøjer og til opvarmning.

Så laver vi musik- og teaterfestival for børn. Nogle af os selv har eller får børn. Vi laver måske en lille børnehave og skole - og inviterer nogle børn fra egnen til at deltage. Hvis ikke - skiftes vi til at bringe og hente børn. Vi har et lyd-isoleret rum, hvor musikere og sangere kan øve sig - og vi inviterer unge fra egnen til at være til at lave musik-og sangfestival. Vi laver kultur arrangementer for voksne - med tilbud om at blive hentet og bragt, hvis man ikke kan selv.

Vi har en café, hvor nogle af os serverer lækker mad - og fungerer som booking-kontor. Her kan man ringe til og høre, hvilke muligheder der er for at deltage i mere eller mindre styrede kurser. Og her booker man også soveplads. Vi har sovesal, små og store værelser, senge, underlag, madrasser, soveposer, lagenposer, dyner, sengetøj, håndklæder samt gummistøvler og skiftetøj i alle størrelser.

Børn og unge er vores fælles ansvar. Måske skal de på efterskole. Måske på udflugt til at andet land. Måske har de brug for at velklingende instrument. Vi giver mulighed for, at børn og unge kan udfolde deres medfødte sociale evner, sådan at de socialiserer sig med hinanden - og finder ud af, hvad de vil sammen.

Ligesom på mange andre tilsvarende projekter er her mulighed for at afslutte livet på en smuk og værdig måde.