Tilbage


Den grønne omstilling duer ikke

Vi er i gang med at ødelægge alt liv på denne klode. Og derfor er vi i gang med den grønne omstilling. Den foregår nu - og er færdig inden år 2050. Idéen er, at vi kan fortsætte, præcis som vi plejer, men at der er nogle tekniske forandringer, som skal gennemføres.

Vi producerer flere og flere vindmøller. Produktionen heraf medfører mere udledning af CO2 - og øger altså den globale opvarmning. Men på et tidspunkt står møllerne dér. Måske omkring år 2035 - og så bliver alt godt - tror nogen.

Vi producerer også flere og flere el-biler. Produktionen heraf medfører også mere udledning af CO2 - og øger altså den globale opvarmning. Men på et tidspunkt er alle bilerne dér bare. Måske omkring år 2035 - og så bliver alt godt - tror nogen.

Den største udleder af CO2 er cement-industrien. Der forgår en masse spekulationer om, hvordan man kan kan binde CO2'en og lagre den i jorden. Det lykkes måske omkring år 2035 - og så bliver alt godt - tror nogen.

År for år overføres der flere og flere råvarer og fødevarer fra de fattige lande til os i Vesten. Og det øger den globale opvarmning. Men i fremtiden skal skibene have brændstof, der ikke udleder CO2. Det lykkes måske omkring år 2035 - og så bliver alt godt - tror nogen.

Magthaverne mener, at vi bare kan fortsætte med det system, som vi har nu. Folk skal bare gå på arbejde, som de plejer - og forbruge, som de plejer.

I 2023 steg den globale opvarmning med 1½ grad. Inden da satsede politikerne på, at temperaturen ikke måtte stige med mere end 1 grad. Nu må den ikke stige med mere end 2 grader. Og man håber på, at den ikke gør det inden år 2035. Til den tid er den tekniske omlægning færdig. Og så skulle der ikke ske mere.

Tipping points Et eksempel på et tipping point er sommer-udbredelsen af den arktiske hav-is. På grund af det varmere klima bliver der mindre hav-is om sommeren, hvilket gør, at havet kan absorbere mere energi fra solen. Dermed varmes havet yderligere op, hvilket kan få endnu mere is til at smelte.

Et tipping point er et slags klimatisk vendepunkt, hvor en proces passerer en grænse, hvorefter processen ikke kan gå tilbage til udgangspunktet – eller har meget svært ved det. Det er altså en selvforstærkende proces.

Der er 5 tipping points, der truer os nu: Det er kollaps af iskapperne på Grønland og i det vestlige Antarktis, et kollaps af havstrømmene i det nordlige Atlanterhav, en hurtig nedsmeltning af permafrosten.

Det sandsynlige er, at vi bliver ramt heraf inden år 2035. De tekniske "løsninger", som magthaverne satser på (vindmøller, el-biler, binding af CO2), bliver overhaldet af, hvad vi allerede har i gang.

Hvis vi skal standse den globale opvarmning, skal det ske nu og ikke i år 2035.

Det helt enkle er, at vi skal nedsætte vores forbrug af energi. Vi kan gøre det, hvis vi vil. Vi skal bo anderledes, arbejde anderledes, forbruge anderledes. Politikerne vil det modsatte. De satser på, at vi skal forbruge mere energi. Der skal bare ske en "grøn omstilling", så vi skaffer energi på en ny og anden måde.

Politikerne mener, at vi skal investere (flere penge) i den grønne omstilling. Altså mere af ny teknologi.

Grokraft

Vi i Grokraft mener, at vi skal nedsætte vores forbrug og bruge mindre energi.

På Grokraft bygger vi huse 100% CO2 neutralt. Vi forbruger kun den energi her og nu, som vi selv producerer her og nu. I praksis kan det kun lade sig gøre, hvis vi indretter os mere kollektivt. Det er let at gennenmføre. Det vanskelige er udelukkende magthaverne og deres tusinder af teknokrater, regler og love.

I stedet for at fortsætte med et rotteræs, hvor vi producerer mere og mere isenkram og flere og flere dippedutter, som vi egentlig ikke har brug for - vil vi hellere genforene os med naturen og nøjes med at producere det, som vi har brug for.

I dag får vi mad, der gør os syge og deprimerede. Vi vil have mad, der får os til at danse og synge. I stedet for at bo hver for sig i beton, vil vi bo sammen med dyrene og planterne. Der er brug for os her (i naturen), hvis vi vil have et godt liv.

I stedet for en grøn omstilling (en anden teknik til at fortsætte, som vi plejer), vil vi have en social omstilling (en anden livsstil). Vi vil leve i et samarbejde med hinanden og naturen, hvor vi ikke ødelægger os selv og kloden.

Det er nu, at vi skal gøre noget. Det bliver vanskeligere år for år, hvis vi venter. Vi skal have igangsat nogle helt nye processer inden år 2030 - ellers bryder meget sammen.

Deltag i en social omstilling - deltag i Grokraft