Tilbage



Projekt-beskrivelse
Det her er udkast til, hvordan det fysiske og materielle skal se ud på vores første natur-projekt-mødested. Vi efterlyser en person, der kan tegne, så vi kan illustrere vores projekt.


Vi springer et par år ud i fremtiden - og beskriver vores fantasi om, hvordan det så ser ud.

Man kører ind på parkeringspladsen. Resten af arealet er indhegnet af tætte buske, og der er masser buskads og træer overalt. Man går ind ad lågen, der sikrer, at dyrene bliver inde.

Man må ikke medbringe egne dyr. Men ved siden af parkeringspladsen er et lille dyre-hotel. Her kan man indlogere sine kæledyr.

Det første, man møder, er en cafe. Her kan man få kaffe, te, og æblemost - samt et måltid mad, der er lavet af de fødevarer, som vi selv producerer.

Man kan så gå rundt på stierne. På arealet er der marker, som typisk er på cirka 90x40 meter. Og de ligger spredt mellem områder med buske og træer samt små lunde. Der er også vandhuller og en branddam. Ind imellem er der borde og bænke, hvor man kan sidde og spise sin medbragte mad - eller bare nyde synet af alle de forskellige buske og træer. Der er også husdyr, der går frit omkring. Der er høns, ænder, kaniner, katte, hunde, svin, geder, får, køer og heste (kun nogle af hver art). Man må ikke fodre dyrene. Der er nogle dyrepassere, som dyrene retter sig efter.

Der er et par Norske Fjordheste (nordbaggere) - til markarbejde, ride med store mennesker og hestevognskørsel. Og der er nogle New Forest heste - til ridning for børn og unge. Vi har ikke nogen ridebane - men bruger alle stierne. En dyrepasser kan sætte et barn op på en hest - og sige til hesten, at den skal tage en tur rundt på stierne.

Al jord er omlagt til oprindelig natur. Der er ingen sten i de øverste 30 centimeter. Og øverst er et lag sammenhængende græsser. Hvis man falder af hesten, er det som at lande på en blød madras.

Når en hest har "arbejdet", skal den umiddelbart bagefter have løn - bestående af noget lækker heste-mad.

Der er også "vilde" dyr. Her og dér er der en hare, et pindsvin, et egern og masser af alle slags fugle - samt tusindvis af biller og andre insekter.

Så er der 3 ruter. Rød, gul og blå. På hver rute er der 10 poster. På en post er der en stolpe med en QR-kode. Den scanner man med sin mobil. Så kommer der et spørgsmål og 3 svar muligheder - hvor det ene er rigtigt, og de 2 er forkerte. Man snakker så sammen - og bliver enige om, hvad man tror er det rigtige svar. Og så scanner man "svaret" og bliver måske klogere. Rød rute er for små børn - og andre, der ikke ved noget om natur. Gul rute er for store børn. Og blå rute er for voksne. Når man har været igennem alle 3 ruter, ved man noget om naturen.

I løbet af dagen er der forskellige arrangementer. Det kan være omkring bålet eller ved frilufts-skolestuen.

I løbet af året er der også arrangementer. Det er for eksempel kartoffel-lægger dag og tidlig kartoffel-opgravnings dag - eller lav selv æblemost, rist nødder, lav alternativ til leverpostej, fang insekter og se på dem i mikroskop.

Så er der foredrag for voksne og natur-lege for børn.

Vores jord er løs. Der er sprækker og gange 1½ meter ned jorden, som billerne har gravet og vedligeholder. Jorden er fuld af rødder, hvor nogle går helt ned til grundvandet, så der er en konstant vandstrøm opad. Vi har kompostbunker, hvor vi opformerer super-sunde bakterier, som vi strør ud på jorden. De formerer sig nedad. Når de "tisser", opløses ler og sand og danner en næringsvæske med alle grundstoffer, som planterne så suger til sig. Vi vander aldrig. Vi gøder aldrig. Og vi bruger hverken gift eller kunstgødning.

Vore fødevarer danner sukkerstoffer i stedet for stivelse. De er fulde af olier. Og man bliver dejlig mæt, så man ikke spiser mere, end kroppen har brug for. Vi laver kurser i fødevareproduktion og madlavning.

Vi laver også byggekurser, hvor vi de første 10 år bygger 1-2 huse om året - og senere laver vedligeholdelse, reparationer og forbedringer. Vore huse er selvbærende. Tag-konstruktionen består af tynde pilestammer. Vi langhalms-tærsker vores korn, så negene bagefter bruges til stråtag. Husene "flyder" ovenpå jorden. Hvis der er 1.sal, er der nederst vandrette bjælper. Så er der stammer op til taget - og til vandrette bjælper, der bærer et loft (første sal). Murene består af hampe-beton, som isolerer godt og hverkan skal overflade-behandles inde eller ude. Vi graver lidt ned og lægger et lag strandskaller til at isolere. Ovenpå lægger vi et lag ral (små sten) med nogle rør, som vi kan sende varmt vand igennen, så der er gulv-varme. Vandet opvarmes af solceller, jordvarme og brændeovn.

Der er også lette huse, hvor konstruktionen består af grene, der er bundet sammen. Her er der også stråtag og hampe-mure; men her skal der ikke graves ned. Sådan et hus står bare oven på jorden. Til gengæld er der et lag isolering oven på jorden. Og huset er fæstnet til jorden med nogle jord-bor og jord-spyd, så det ikke blæser væk i stormvejr.

Husene rummer værelser, sovesale, møde-lokaler, gruppe-rum, skole-stuer, stald, lade, fælles-køkken, lagerrum, m.fl. Vi bygger også en stor dome - egnet til dans, film, teater, koncerter, foredrag, seminarer, konferencer mm. Til domen er der 4 ind- og udgange: Entré og garderobe - scene - lager til borde og stole - og storkøkken.

Om sommeren har vi sommerlejr. Vi kan opstille en hel lille landsby med sovetelte, møde-spise-telte, køkkentelte, lokumstelte, vasketelt, lagertelt, børne-materiel-telt, bruse-kabine, musik-scene mm. Og vi har meget store pløkke, så teltene kan klare stormvejr.

Overalt på arealet har vi også buske og træer, der skal beskytte os mod storme. Der er også mange steder, hvor man er beskyttet mod regn, fordi der er forskellige slags overbygninger (halvtag) - og her er der buske omkring, så der heller ikke er vind.

Der vil komme år, hvor det regner MEGET, men så er det, at vi har glæde af, at billerne har gravet mange gange 1½ meter ned i jorden, samt at jorden er meget løs fuld af døde og levende rødder. Det betyder, at hele den øverste 1½ meter er som én stor svamp, der opsuger vand.

Vi arrangerer møder, kurser, terapi og healing mm. Vi underviser også i at arbejde med trækdyr - heste og køer. De får "løn" - i form af lækker mad - umiddelbart efter arbejde, så de får lyst til at deltage i arbejdet sammen med os mennesker.

Vi arrangerer også hestevogns-kørsel for ældre, svage og syge. Vi satser på at kunne anskaffe en bus, så vi kan hente og bringe interesserede - til og fra børnehaver, plejehjem mm.

Gengangere og faste deltagere får særlige muligheder for overnatning og ophold - og kan tage mad med hjem fra vore marker og lagre. Vi tilrettelægger vore højskole-kurser, så de fleksibelt passer til den enkelte deltager. Og undervisningen bliver ofte lær-selv og lær-af-hinanden.

Vi stræber efter at lave alt sæson-orienteret - både maden og kurserne.

Og vi lærer ikke kun om naturen der-ude, men også, at vi selv er en del af naturen. Der er brug for os. Ligesom der er brug for alle andre dyr og planter.

Alle, der kan gå ind for vore grundlæggende visioner, kan bruge vores sted til studiegrupper, foredrag, kurser mm.

Vi deler udgifter på den måde, at folk, der tjener godt, betaler relativt meget. Andre betaler mindre. Og dem, der ikke har så meget, betaler ikke noget.

Vi spiser mest planteføde. Hvis man vil have kød, kan man sidde sammen med andre kødspisere og grille. Vi ryger ikke i nærheden af andre. Vi tager ikke narkotiske stoffer. Hash og alkohol er OK. Men mange af os nøjes med æblemost, te, kaffe og vand.

Og om aftenen skiftes vi til at optræde med sang og musik, poesi, revy - samt danser til fede rytmer, der ikke kun er vestlig op-og-ned, men også indiske, afrikanske og andre rytmer, hvor vore kroppe bølger og svinger i alle retninger.

kontakt@grokraft.dk