Tilbage




Tommy Falkeøje fortæller om sit livgivende jordbrug.

Biodynamisk, økologisk, permakultur, regenerativ og "natural farming" .... var oprindelige progressivt og forbedring i forhold til traditionel landbrug. I bedste fald får de mere liv i de øverste 25 centimeter jord - og får også lidt flere næringsstoffer ind i fødevarerne.

På Grokraft Natur-højskole bliver der liv i de øverste 2 meter - og fødevarerne får samtlige næringsstoffer i sig, så vi blive super sunde og aldrig syge .... og syge mennesker bliver raske.


Hvis man tror, at man bare skal skifte til en anden dyrknings-metode, men bevare den europæiske spaltede og stivnede bevidsthed - vil det sikkert gå på samme måde som de andre "alternative" dyrknings-metoder....

Så får man dyrknings-teorien i hovedet - og så gør man "noget-andet" med sin kropslige handlende bevidsthed.

Udfordringen er, at man også skal have en krops-bevidsthed, hvor man oplever naturen - og samarbejder med den.


Gift-industriel dyrkning
Efter Anden Verdenskrig har det traditionelle landbrug anvendt gift i store mængder - for at dræbe alt det, som man ikke vil have på jorden. Så har man anvendt flere og flere maskiner, der har presset jorden, så der ikke kommer ilt ned i jorden - og så dør alt mikro-livet, som tidligere skaffede næringstoffer til planterne. I stedte har man anvendt kunst-gødning.


Biodynamisk dyrkning
I starten var fokus på at reducere antallet af køer til en tiende-del - samt skaffe gode jord-bakterier. Men i dag er fokus på at putte nogle bakterier i et par ko-horn - grave dem ned med spidsen opad - vente på den himmelske stråling vil give ånd til bakterierne - tilsætte bakterierne til kompost - fordele komposten på jorden - få åndelige bakterier i jorden - få planter med ånd - spise åndelige planter - blive ånd, når man dør.


Økologisk dyrkning
Man dyrker meget traditionelt, men bruger ikke gift og kunstgødning. Man forestiller sig så, at fødevarerne bliver bedre. Og derfor får man en mer-pris, når man sælger. Det har medført, at de fleste økologier kun dyrker økologisk for at få en mer-pris.
Og de fleste økologiske varer i butikkerne er nu dårligere end de gift-industrielle.
De smager dårligere, og man får det dårligere.


Permakultur dyrkning
Man dyrker mest flerårige planter. Man bekymrer sig ikke om jord-bakterier, som jo er dem, der skaffer næringstoffer til planterne. I stedet har man fokus på svampetråde mellem planterne. Hvis en plante har rigelig med nærings-stoffer, og en anden plante mangler nærings-stoffer - hjælper planterne hinanden, så der flyder næring gennem svampetrådene fra den ene plante til den anden. Man formår at have liv i de øverste
25 centimeter af joden. Man får meget små udbytter. Hvis alle menneskesker på jorden dyrker sådan, er der kun mad nok til 2½ milliard mennesker (har de selv beregnet).
Og nu er vi over 8 milliarder.


Regenerativ dyrkning
Man har fokus på, at der skal bakterier ned i jorden. Derfor laver man komposter. Og her opformerer man de tilfældeige bakterier, som der er overalt. Kompost og bakterier kommer så ud på jorden. I de øverste 10 centimeter er der så kommet bakterier - og de kræver ilt. Længere nede er der andre bakterier, som ikke har brug for ilt. Man må ikke pløje, for så vender man jorden, så de iltkrævende bakterier kommer ned, hvor der ikke er ilt - og så dør de. Ligesom permakultur har man mange svampetråde, så planterne hjælper hinanden med næringsstoffer.


Livgivende dyrkning
På Grokraft Natur-højskole har vi lært af erfaringer fra 1920'erne, 1940'erne og 1970'erne (hvor nogle af os var med). Der er rødder ned til grundvandet, så der konstant vandes fra neden af. Der er biller, der graver gange 1½-2 meter ned i jorden, så der kommer ilt ned. Og vi opformerer gode og sunde jord-bakterier fra den vilde natur - og fylder hele de øverste 2 meter af jorden med disse bakterier. De sørger for, at alle planterne får rigeligt med samtlige nærings-stoffer, så vi gøder aldrig. Der kommer aldrig sygdomme i planterne, så vi bruger ikke gift. Vi bruger ikke maskiner, for de trykker jorden og forhindrer, at der kommer ilt ned - så alt liv bliver kvalt.


Der er cirka 8 milliarder mennesker på jorden. De 6-7 milliarder har ikke råd til gift-industriel dyrkning, biodynamisk dyrkning, økologisk, permakultur dyrkning og regenerativ dyrkning. Men man kalder deres dyrning økologisk eller organic farming - og det betyder bare, at man ikke har råd til kunstgøning og gift.

Der er sult og fattigdom mange steder. Der er stadig en lille tilvækst i antallet af mennesker på Jorden. Men forskerne er enige om, at denne vækst vil stoppe i løbet af de kommende 20-50 år - og så vil der være et stabilt antal mennesker på Jorden på omkring 9 milliarder.

Med "Livgivende dyrkning" kan der produceres rigeligt til alle 9 miliarder mennesker samt deres husdyr. Og så er der rigeligt med andre arealer til de vilde dyr.

Alle de steder, hvor der aldrig har kørt traktorer eller andet, er der stadig liv nede i jorden - og så produceres der lækre og sunde fødevarer. Men der er mange steder, hvor man har kørt og trykket jorden - og så kan der ikke dyrker noget, med mindre man gøder, vander og bekæmper skadedyr ........ eller at man omlægge jorden til livgivende dyrkning. Men folk i disse fattige land forstår sig ikke på bakterier mm.

På Grokraft Natur-højskole vil vi demonstrere, hvordan man laver livgivende jordbrug. Vi vil lave videoer herom. Og vi vil invitere folk fra fattige lande til at besøge os, så de kan lære, hvordan man gør.

Vi vil også lave videoer som AVI-filer og MPEG-filer med engelsk tale og undertekster. Så kan man lokalt lave videoerne om til det lokale talte sprog (uden undertekster). Det bliver korte videoer, der viser konkret, hvad man skal gøre. Ikke noget teori - kun snak om, hvad man skal. Så kan man i de fattige landsbyer se og høre, hvad man skal gøre.