Dyrknings-metoder
Inden 1600-tallet dyrkede man jorden i 3 år - og så lå den brak i 12 år - og så kunne man igen dyrke i 3 år osv. Men i 1600-tallet kom så kvælstof-revolutionen. Man opdagede, at planter kun kunne vokse, hvis de fik kvælstof. Hvis man ikke gør noget, bruger planterne al kvælstof i jorden i løbet af 3 år. Og så skal man altså vente i 12 år, indtil der igen er kommet kvælstof ned i jorden. Man opdagede så, at kløvergræs, ærter, bønner og visse andre planter har kvælstofsamlende bakterier på deres rødder. Så i stedet for at vente 12 år, skal man så nogle af disse planter. Efter 1 år er der så kommet kvælstof ned i jorden - og så kan man høste afgrøder i 3 år - og så skal man igen et år så kvælstofsamlende planter - og så kan man igen høste i 3 år osv. I praksis har man græsmark med kløvergræs hver fjerde år.
Første år efter græsmark kan man høste kål og selleri, fordi de skal bruge megen kvælstof. Næste år kan man høste kartofler og korn - de skal bruge lidt mindre kvælstof. Og på tredje år kan man høste gulerødder og løg, for de skal ikke bruge så megen kvælstof. Og på fjerde år skal der så igen være kvælstofsamlende kløvergræs.
Biodynamisk jordbrug. Det vigtigste i starten var, at man reducerede antallet af dyr, fordi de trampede på jorden, så der ikke kunne komme ilt og kvælstof ned. Og så skulle man samle sunde jord-bakterier i den vilde natur - opformere dem - og sprede dem ud på jorden.
Senere fik man den tanke, at der kom åndelige energier ned fra himlen. Disse energier blev opsamlet af køernes horn, så køerne blev åndelige. Når de lavede ko-lort, var lorten åndelig. Og når den kom ud på jorden tilførte man ånd til jorden, som så blev åndelig. Og når man høstede planter og spiste dem, blev man selv åndelig. Og efter døden blev man så en ånd.
Når man så samler jord med gode jordbakterier ude i den vilde natur, sørger man for, at de bliver åndelige. Man lægger jorden (med bakterierne) i et ko-horn, som man graver ned i jorden med spidsen opad. Og efter et år er bakterierne så blevet åndelige. De hedder så præparater. Og når man laver komposter, tilfører man disse præparater. Og når komposten spredes ud på jorden, får man en åndelig jord.
Økologisk jordbrug. Da vi i 1970'ere stiftede den økologiske jordbrugsforening, var alle enige om, at vi skulle anvende den organisk-biologiske dyrknings-metode, hvor målet var, at jorden skulle fyldes med naturlige bakterier. Men vi besluttede også, at der skulle være en blid overgang, så det var OK, hvis en traditionel landmand brugte op til 12 år på en omlægning. Han måtte så gerne fra første år kalde sig økologisk avler.
Man indførte i Danmark en statslig kontrol, hvor man fik det røde Ø-mærke mod at blive kontrolleret hvert å. Og Staten udfærdigede en Øko-vejledning med regler for økologisk dyrkning. Her er der en positiv-liste over, hvad man må tilføre jorden. Alt hvad der kommer fra den vilde natur er forbudt. Hvis man tilfører bakterier fra den vilde natur, mister man rettet til at kalde sig økologisk. Hvis man bekæmper svampe med den vilde plante padderok - er det meget effektivt - men det er forbudt, fordi padderok ikke er på positivlisten.
Det var i 70'erne, at mange af os skiftede fra at opfatte naturen som ond og dårlig - til at mene, at den var god. Men stadig i dag mener man i Landbrugsministeriet, at naturen er dårlig. Som økologisk avler må man ikke tilføre noget fra den vilde og urørte natur.
Positivlisten indeholder mange ting, som man godt må tilføre jorden. Og langt det meste er u-naturligt. Mange traditionelle landmænd er skiftet til "økologi" - og udnytter positvlisten til det yderste, så deres fødevarer kun indeholde det aller mest nødvendige, for at deres planter kan vokse. I løbet af de sidste 25 år er de økologiske fødevarer (som man kan købe i butikkerne) blevet dårligere og dårligere. De smager nu elendigt. De giver ikke energi. Og de indeholder så få grundstoffer, at man bliver syg af at spise dem.
Flere og flere traditionelle landmænd er skiftet til økologi, fordi det giver en mer-pris.
De politiske partier går også ind for økologi, fordi man tror, det hjælper naturen. Der er lavet undersøgelser, der viser, at økologiske avlere i gennemsnit forurener grundvandet mere end konventionelle avlere. For nylig er der lavet en undersøgelse, der viser, at økologiske grise har det dårligere end traditionelle.
Flere og flere unge mennesker har erfaret, at de økologiske fødevarer er så dårlige, at mange er begyndt med permakultur - og regenerativ dyrkning.
Permakultur. Oprindelig (i Australien) var det bare at lade være med at ødelægge jorden med traktor og kunstgødning og gift. Men i USA og nu i Danmark er det blevet til noget helt nyt. I USA er permakultur blevet til et skældsord, fordi alt er mere religion end landbrug. I England er der eksempler på permakultur, hvor man høster hvert år, man aldrig sår nogle frø og heller aldrig laver jordbehandling.
Man behandler jorden, som om den er skovbund. Det lykkes at få "liv" i de øverste 25 centimeter. Man har ikke brug for bakterier, som ellers er dem, der udskiller syre, opløser ler og sand - og danner en næringsvæske med alle grundstoffer, som planterne opsuger. Til gengæld har man en jord med mange svampe-tråde, der forbinder alle planter. Man har forholdsvis få planter. Og det karakteristiske er, at man også har dyr, som man kan spise.
Tilhængerne af metoden har bereget, at der kan bo 2½ milliard mennesker på Jorden og leve af permakultur. Nu er der over 8 milliarder. Så der er mange, der skal uddø.
Man inddeler sin jord i områder, hvor man i hvert område har det samme hvert år i evighed. Alle planter er flerårige. Det betyder, at man ikke kan dyrke korn og grønsager, der er et-årige planter.
Tilhængerne tror, at de er med til at binde CO2, fordi de konstant har 25 centimer med organisk materiale i jorden. Men på lang sigt frigives CO2'en, så det er kun midlertidig binding.
Regenerativ jordbrug. Vi der i 70-80'erne lavede jordbrug med fokus på, at det var bakterierne, der tilførte stoffer til planterne, blev dengang beskyldt for at snyde. Lærerne på den føste økologiske landbrugsskole mente, at vi om natten sneg os ud på marken og tilførte kunstgødning. Men efter år-tusinde-skiftet har flere og flere erkendt, at det er fornuftigt at tilføre bakterier til jorden.
I Danmark har vi så fået en ny dyrknings-metode, der hedder regenerativ jordbrug. Det er økologer, som nu også tilfører bakterier. Det foregår på den måde, at man laver komposter, som man dækker med et tykt lag halm, så temperaturen inde i konmposten kommer op på 60-70 grader, hvorved alle bakterier inde i komposten dør. Formålet er, at man hermed dræber sygdoms-bakterier. Så omstikker man komposten - altså fjerner halmen og bygger bunken op igen.
Man tilfører ingen bakterier, fordi man mener, at der altid er masser af bakterier overalt. Nu lægger man kun et tyndt lag halm på, så temperaturen kun kommer op på 30 grader - og derfor formerer bakterierne sig.
Så strør man komposten ud på marken - hvorved man altså tilfører organiske materiale - men især bakterier. Disse bakterier er altså ikke sådanne jord-bakterier, som biodymanikerne og der organiske-biologiske avlere hentede ude fra den vilde natur.
På landbrugsskolerne lærer man, at der er ilt i de øverste 10 centimeter af jorden - og her lever bakterier, der bruger megen ilt. Længere nede er der andre bakterier, der ikke bruger ret megen ilt.
Og den regenerative dyrkningemetode er så, at man aldrig må pløje. For hvis man gør det - og i dag pløjer med typisk i 20-25 centimeters dybde - så kommer de ilt-krævende bakterier fra de øverste 10 centimeter ned, hvor der ikke er ret megen ilt - og så dør de. Og de bakterier, som er under 10 centimer nede - kommer op, hvor der er megen ilt. Og så dør de også.
Ved ikke at pløje bevarer man altså bakterierne i jorden.
Livgivende jordbrug. Vi pløjer i 10 centimeters dybde. Vi skærer altså alle planters stængler over 10 centimeter nede. De dele af rødderne, der går længere ned, rører vi ikke. I disse rødder arbejder vandet sig opad af sig selv - og fugter altså jorden. Så strør vi kompost ud - altså tilfører sunde jordbakterier. Vinden sørger for, at der lander frø fra vilde planter. Og vi trækker så en rive eller let harve gennem jorden, så alt blandes.
Det viser sig så, at der hvert år er en bestemt ukrudtsplante, der dominerer - altså vokser bedre end andre. Sagen er, at alle planter gennem deres rødder trækker bestemte grundstoffer op nedefra. Og disse stoffer aflejrer sig så i de øverste 10 centimeter. Og det interessante er, at en ukrudtsplante, som har trukket et bestemt stof op, ikke vokser særlig godt det følgende år. En anden ukrudstplante - derimod - kan vældig godt lidt det stof, der er trukket op. Og den vokser så bedre end andre planter. I løbet af året trækker den et andet stof op i overfladen. Og næste år vil dens frø så ikke vokse - hvorimod der er frø fra en anden ukrudtsplante, der gerne vil.
På den måde skifter det fra år til år, så der altid er én ukrudtsplante, der dominerer. Vi "luger" - altså fjerner mange af disse ukrudtsplanter, mens de er små. Men vi lader også en del af dem overleve, fordi vi ved, at de udfører et godt og nødvendigt arbejde med at tilføre mere af et bestemt grundstof til det øverste af jorden. I løbet af årene får vi så en overflade-jord med alle grundstoffer.
De små planter lever af det, der er i det øverste af jorden. Når vi "luger", beskytter vi de planter, som vi har sået, så de klarer sig godt.
Vi har rødder ned til grundvandet, så der er en konstant vandstrøm opad. Biller graver gange og kanaler ned i jorden, så der kommer ilt ned til bakterierne. Det er bakterier, som vi har hentet ude fra den vilde natur - og som vi år efter år formerer videre i kompostbunker.
Bakterierne "tisser" og opløser ler og sand - og danner en næringsvæske med alle grundstoffer, som planterne suger til sig. Der kommer også kvælstof ned i jorden - og det opsamles af særlige bakterier, som videregiver kvælstoffet til planterne.
Vi vander aldrig. Vi gøder aldrig. Og planterne bliver super sunde, så der ikke er brug for gift til at bekæmpe noget som helst. Og vi kører aldrig med traktor eller tunge maskiner, fordi de trykker jorden, så der ikke kommer ilt ned i jorden - og så bliver alt liv kvalt.
|